#daaromdoenwijdit – Roy Luca

Bij #daaromdoenwijdit staat de mens die politiek actief is geworden centraal met zijn of haar verhaal. We willen laten zien wie de mensen zijn die politiek actief zijn, de mensen die zich als volksvertegenwoordiger verkiesbaar stellen. Om te voorkomen dat ‘de politicus’ een abstract begrip wordt en vervreemd van de persoonlijke drijfveren, de idealen en het rechtvaardigheidsgevoel dat de mensen hebben die zich voor een politieke partij actief inzetten. Als politiek een vraagteken blijft voor mensen, dan vergroot de kloof tussen zij die politiek actief zijn en zij die dat niet zijn.

Bekend maakt hopelijk meer bemind. In dit kader interviewen we politici van allerlei partijen en bestuurslagen. De belangrijkste vraag bij deze interviews is ‘waarom doe jij dit?’. Het eerste interview, door Jozien Horjus is met:

Roy Luca, wethouder Gemeente Zeist, Seyst.nu

Ik kwam in de politiek terecht toen ik nog een winkel had in het centrum van Zeist. De gemeente wilde betaald parkeren invoeren, waar ik en de andere Zeisterse ondernemers, tegen waren. We dachten dat we goed gelobbyd hadden in de gemeenteraad maar het voorstel kwam unaniem door de gemeenteraad heen. Toen besefte ik me dat lokale besluitvorming een heel politiek element bevat. We waren er echt wel door van slag, en toen ik een lokale politicus sprak over deze zaak, zei hij: ‘je hebt nu wel gezien hoe de politiek werkt en daar kan je het voorlopig mee doen.’ Ik antwoordde: ‘Als dat zo is, dan ga ik zelf wel de politiek in’. Zodoende besloot ik een politieke partij op te richten, en dat lukte. We kregen via via statuten en zamelden geld in, en we gingen van start. We kwamen met zes raadszetels in de gemeenteraad, en nu, veertien jaar later, zit ik namens Seys.nu als wethouder in het college.

Wat houdt jou ’s nachts wakker?

Politiek gezien heb ik eigenlijk nog nooit ergens van wakker gelegen. Ik kan wel eens peinzen over wat gemeenteraadsleden voor belangen hebben en wat hen drijft om bepaalde keuzes te maken. Politiek gezien heb ik een pantserhuid. Ik ben een gevoelsmens, maar lokale politici die moeilijk verdrag vertonen kan ik wel makkelijk van me af laten glijden. En dat is ook wel nodig.

Wat was je eerste gewonnen debat in je jeugd?

Toen ik op de MAVO in de derde klas zat organiseerde de geschiedenisleraar een debat. Het ging over de kwaliteit van de omgeving rondom de school, en wat wij als leerlingen en gemeente konden doen om het beter in te richten. Toen ik aan dat debat meedeed besefte ik me dat de politiek een manier is om veranderingen door te voeren. Uiteindelijk hebben we als leerlingen ook echt een voorstel naar de gemeente gedaan, in de hoop dat we een pleintje konden gebruiken om tijdens de pauzes rond te hangen. Ik vond het leuk om voor idealen op te komen, om voor iedereen het onderste uit de kan te halen.

Wat heeft jou geïnspireerd om de politiek in te gaan?

De knop ging om toen wij als Zeisterse ondernemers het betaald parkeren werden opgelegd. Maar politiek is een rode draad door mijn leven. Mijn ouders woonden in Zeist in een buurt waar veel ambtenaren van de gemeente Zeist woonden. Die kwamen bij ons thuis en daardoor werd er veel over politiek gesproken. Later herkende ik in de politiek dingen die bij ons thuis aan de keukentafel voorbij waren gekomen. Van mijn eigen kinderen zijn de twee oudste ook geïnteresseerd in de politiek, de twee jongste juist niet. Als ik met de jongste het centrum inga wil ze het liefst zo vroeg mogelijk omdat ik anders telkens wordt aangesproken en zij daar de hele tijd op moet wachten, haha. Ik kom echt uit de lokale gemeenschap, ken veel mensen en dit is een gevolg daarvan. Ik ben een Zeister klootje, om het zo maar te zeggen.

Wat zou jij nooit doen om je doel te bereiken?

De grens ligt voor mij heel duidelijk: zodra er belangenverstrengeling in het spel komt houdt het op. Integriteit is nummer een voor mij. Ik wil mezelf elke morgen in de spiegel aan kunnen kijken, ik heb geen redenen om achterom te hoeven kijken. Soms gebeurt het wel dat mensen die ik persoonlijk ken me benaderen voor een gunst, maar die laat ik altijd duidelijk weten dat ze het via de officiële lijn moeten doen. Gevoelsmatig blijf ik van dit soort dingen weg. Ik kan dus nog lekker slapen ’s nachts!

Wat hoop jij nog mee te maken in jouw (politieke) loopbaan?

Ik vind het wethouderschap voor een lokale partij heel erg leuk. Ik heb al een heel leuke carrière achter de rug, in het zakenleven, en nu ook in de politiek. Voor de komende tijd hoop ik dat we als lokale partij nog een termijn een wethouder kunnen leveren. Maar goed, dat hangt af van de verkiezingen. Na die tijd wil ik graag met mijn vrouw lekker genieten van de tijd die we dan hebben, ik ben sinds kort opa en dat is toch ook een prachtige rol!

Categorieën:Interviews

Ayla Schneiders

Statenlid D66 Provincie Utrecht - Student Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs HU / UU - Afgestudeerd toneelschrijver HKU