#daaromdoenwijdit – Martijn van Helvert

Bij #daaromdoenwijdit staat de mens die politiek actief is geworden centraal met zijn of haar verhaal. We willen laten zien wie de mensen zijn die politiek actief zijn, de mensen die zich als volksvertegenwoordiger verkiesbaar stellen. Om te voorkomen dat ‘de politicus’ een abstract begrip wordt en vervreemd van de persoonlijke drijfveren, de idealen en het rechtvaardigheidsgevoel dat de mensen hebben die zich voor een politieke partij actief inzetten. Als politiek een vraagteken blijft voor mensen, dan vergroot de kloof tussen zij die politiek actief zijn en zij die dat niet zijn.

Bekend maakt hopelijk meer bemind. In dit kader interviewen we politici van allerlei partijen en bestuurslagen. De belangrijkste vraag bij deze interviews is ‘waarom doe jij dit?’. Het eerste interview, door Yvonne Hage is met:

Martijn van Helvert, Tweede Kamer, CDA

Facebook, frustratie en feedback

“Wat mooi dat jullie dit doen! Goed dat er aandacht is voor de menselijke kant in de politiek. Als ik naar mijn collega’s in de Tweede Kamer kijk, zie ik allemaal mensen die leraar, ondernemer, moeder of vader zijn en naar eer en geweten iets willen veranderen in Nederland. Vrijwel zonder uitzondering werkt iedereen hier bovengemiddeld hard. Misschien niet aan de weg die jij zou kiezen, maar aan een in hun ogen beter Nederland. Op die inhoud mag iedereen altijd fel en kritisch naar elkaar zijn.

Ik ben zelf heel actief op facebook en ik krijg mooie feedback van mensen. Inhoudelijke feedback is dus altijd welkom, maar op persoonlijk vlak worden er snel conclusies gemaakt. Vanachter een computer wordt frustratie makkelijk opgeklopt, Als dit gebeurt, bedank ik deze mensen vriendelijk en nodig ik hen uit op gesprek. Soms komen deze mensen dan langs en blijkt dat hun frustratie eigenlijk ergens anders vandaan komt en zij vooral gehoord willen worden.”

Zelf werken aan een oplossing

“Toen ik 20 was, woonde ik in Nieuwstadt (Gemeente Susteren), waar een snelweg aangelegd moest worden. Dit riep bij mij als bewoner vragen op wat dit betekende voor de leefbaarheid van ons stadje. Tijdens het aanmoedigen van onze harmonie in Kerkrade, zag ik de fractievoorzitter van het CDA Susteren staan. Hij had een open houding en ik heb hem kritische vragen gesteld over de snelwegplannen. Aan het einde van het gesprek zei hij: ‘als je het zo goed weet, ga dan vooral zelf de politiek in’. Dat zette me aan het denken: uiteindelijk wilde ik zelf mijn verantwoordelijkheid nemen voor de zorgen die ik had. Ik ben toen langs de deuren gegaan en met voorkeurstemmen in de raad gekomen.

Dat is ook nog steeds mijn persoonlijke drijfveer: het recht om het zelf te kunnen doen. Ik wil mensen helpen om de beste oplossing voor hun problemen te vinden. Vroeger hield het KVP daarvoor spreekuren, waarin ze met mensen in gesprek gingen over kleine en grote uitdagingen. Dat ben ik ook gaan doen, iedere maandagochtend zit ik in een café en houd ik een spreekuur. Hier komt van alles langs: mensen die boos en verdrietig zijn, die zich niet gehoord voelen. Soms heeft het nog maar weinig met politiek te maken. Voor mij is zo’n gesprek geslaagd als zij met nieuwe handvatten de deur uit gaan om verder te kunnen en het houdt mij scherp op hoe ik de onderwerpen in de Kamer benader: vanuit de dagelijkse praktijk.”

Categorieën:Interviews

Ayla Schneiders

Statenlid D66 Provincie Utrecht - Student Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs HU / UU - Afgestudeerd toneelschrijver HKU