Mark Buck

Wat houdt jou ’s nachts wakker?

Ik slaap sowieso nooit heel veel, dus in de eerste plaats houd ik mezelf wakker. Echt om het grote wereldleed wakker liggen, hebben mijn ouders me als kind gelukkig snel afgeleerd. Ik vind het belangrijker dat je overdag als je wakker bent ook bewust bent van de wereld waarin je leeft en de mogelijkheden die jij hebt om het verschil te maken.

Wat was je eerste gewonnen debat in je jeugd?
Ik kan met enig succes terugkijken op ieder gevoerd debat met mijn ouders over de aanschaf van een Suske & Wiskeboek, waardoor ik ze toen ik naar de middelbare school ging ook allemaal in mijn boekenkast had staan. Ze hebben een aparte plek in mijn boekenkast gekregen om me soms aan die zoete overwinning te herinneren.

Wat heeft jou geïnspireerd om de politiek in te gaan?
Het diepgewortelde besef dat ik van mijn familie heb meegekregen dat je je bijdrage moet leveren in de samenleving én dat je moet doen waar je talenten liggen. Toen ik erachter kwam dat ik me thuis voelde in de politiek, ben ik dan ook lid geworden van een politieke partij en ben ik (tot mijn eigen verrassing) volksvertegenwoordiger geworden. Het is voor mij ook het bewijs dat er in de politiek meer mogelijk is dan je denkt, juist als je je mond open doet.

Waar verwonder jij je over?
In positieve zin verwonder ik me vrij regelmatig over de hoeveelheid jonge mensen die zich politiek betrokken voelen. Hoewel het lidmaatschap van politieke partijen blijft afnemen (waar ik me dan weer in negatieve zin over verwonder) zie ik wel dat een jonge generatie heel bewust bezig is met de wereld, het land en de stad waarin zij leeft en die ze weer aan volgende generaties wil achterlaten.

Wat drijft jou?
De wetenschap dat alles wat we hier op aarde doen weliswaar nog beter kan, maar ook daadwerkelijk een verschil maakt. Dat je door lid te worden van een politieke partij, door actief te worden in je sportvereniging of door je buurvrouw te helpen met boodschappen doen toch een wezenlijke steen kunt verleggen in een rivier op aarde; dat is de reden waarom ik me altijd actief zal blijven inzetten voor een nog mooiere samenleving.

Wat zou jij nooit doen om je doel te bereiken?
Mijn eigen principes of de mensen dicht om me heen verloochenen. Ik bereik graag mijn dol, maar niet ten koste van andere mensen of het vermogen om mezelf met een gerust gevoel in de spiegel aan te kijken.

Wat hoop jij nog mee te maken in jouw (politieke) loopbaan?
Dat het jonge generaties lukt om oude impasses in de politiek te doorbreken en op basis van gedeelde waarden een nog beter politiek stelsel voor de toekomst neer te zetten. Een politieke cultuur waarin ervaring mag groeien en waarin fouten mogelijk zijn, zou ik een heel mooi vooruitzicht vinden.

Categorieën:Wij zijn

Ayla Schneiders

Statenlid D66 Provincie Utrecht - Student Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs HU / UU - Afgestudeerd toneelschrijver HKU