Jeroen den Uyl

Ik wil de politiek veranderen, omdat ik denk dat we met de huidige politieke cultuur de mensen van de politiek vervreemden. Het debat, het idee dat alleen een winnaar is als er ook een verliezer is, is een manier van denken die niet past bij de 21ste eeuw. Het denken in “ik weet het beter” en “mijn  argument is meer waard dan dat van jou” sluit mensen uit. Het vergroot tegenstellingen tussen mensen, het brengt mensen in Nederland niet nader bij. Sterker nog de strijd die nu gevoerd brengt mensen van de politiek af. Het stelt de politiek ter discussie en daar lig ik wakker van. Mensen verliezen het respect voor de rechtstaat. De legitimiteit van de staat, de neutrale behartiger van de vrede en vrijheid voor een ieder.

Ik zou willen dat politieke leiders de neiging te scheiden verlaten en dit juist kunnen overbruggen en dat zij echt respect tonen voor afwijkende meningen. Die zichzelf zo opstellen dat ze ook werkelijk kunnen leren. Ik lijk daarin misschien naïef, maar als ik naar Zuid-Afrika kijk of andere culturen dan zie je dat het kan, Ubuntu. Ik ben omdat wij zijn. Ik ben omdat en ook al stem je een heel andere partij, en ook al verafschuw ik jou ideeën, omdat jij bent.

Dat kunnen opbrengen, daar in kunnen leiden, dat is de politiek die ik wil, dat zijn de leiders die ik zoek.

Zelf ben ik als politicus uit de politiek gestapt, omdat de cultuur van debat en scheiding mij tegenhield. Tegelijkertijd ben ik al jaren als maatschappelijk entrepreneur elke dag actief om de verbinding en de dialoog te bevorderen. En wat graag zou ik dat ook in de politiek inbrengen. Ik denk dat de tijd rijp is en dat we dit samen kunnen doen. Toen ik met Has Bakker het artikel schreef in trouw dat politici moeten mogen leren van hun fouten, vermoedde ik nog niet hoe sterk dit thema leefde. Het enthousiasme voor de beweging daaromdoenwedit van tientallen jonge en oude politici en mensen die net als ik de politiek (weer) in willen, sterkt me daar enorm in.

Categorieën:Wij zijn

Ayla Schneiders

Statenlid D66 Provincie Utrecht - Student Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs HU / UU - Afgestudeerd toneelschrijver HKU