Has Bakker

Wat houdt jou ’s nachts wakker?
Gelukkig slaap ik goed, maar als het iets is: en zoemende mug.

Wat was je eerste gewonnen debat in je jeugd?
Menig debat over wie de afwas moest doen. Dat deed naar meer smaken op de middelbare school en later in mijn studententijd.

Wat heeft jou geïnspireerd om de politiek in te gaan?
In de eerste plaats mijn ouders, die mij van kleins af aan hebben geïnfecteerd met liefde voor de politiek. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn nek uit te steken in het samen vormgeven van onze samenleving. Vanuit het geloof om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een mooier land, en in mijn geval een mooiere stad (Utrecht). Ik ben niet het type dat aan de zijlijn blijft wachten; ik heb dromen, ideeën, en wil die omzetten in actie.

Waar verwonder jij je over?
De laatste tijd verwonder ik me steeds meer over het feit dat veel mensen, ook in mijn directe omgeving, zonder blikken of blozen zich racistisch of discriminerend uitlaten. Ik schrik daarvan, en verwonder me oprecht hoe zij denken.

Wat drijft jou?
De wil om iets te veranderen, om bij te dragen aan een andere politieke cultuur. ‘Geef ook politici de kans om van fouten te leren’ schreven Jeroen den Uyl en ik een jaar geleden in Trouw. Het artikel kwam voort uit onze eigen ervaringen en waarnemingen (misschien wel frustraties) in de politiek, en ook uit ons dagelijks werk dat vaak in en om het politiek-bestuur plaatsvindt. “Goed stuk, maar wat ga je er nu mee doen?” was een veelgehoorde reactie. We zijn gaan praten met politici en betrokkenen om ons heen. Nu, een jaar later, staat het Festival van de Inclusieve Politiek op de agenda. Een begin van een zoektocht naar een inclusieve politieke cultuur in Nederland.

Wat zou jij nooit doen om je doel te bereiken?
Over integriteit las ik ooit dat het zoveel is als het goede doen op het moment dat niemand kijkt. Wat ik hopelijk nooit doe om mijn doel te bereiken, is mijn integriteit verliezen.

Wat hoop jij nog mee te maken in jouw (politieke) loopbaan?
De reden dat wij #daaromdoenwijdit zijn begonnen is de hoop en het geloof dat een andere, inclusieve politieke cultuur mogelijk is. Waar we starten met dialoog, politici van fouten mogen en kunnen leren, mensen die buiten de politiek staan een stem geven, wat vaker zoeken naar samenwerking in plaats van het winnen van een debatje, waar we weer mens kunnen zijn, met alle mooie en minder mooie kanten. Die politieke cultuur maak ik graag mee.

Categorieën:Wij zijn

Ayla Schneiders

Statenlid D66 Provincie Utrecht - Student Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs HU / UU - Afgestudeerd toneelschrijver HKU